Er best-of-breed software bedre end all-in-one løsninger, når det kommer til produktionsplanlægning?


Det korte svar er: Ja. Valget af forretningssystemer har en afgørende betydning for din virksomheds drift. Best-of-breed software er et dedikeret system, der er udviklet af specialister med særlige kompetencer inden for ét specifikt område. All-in-one løsninger forsøger at løse langt de fleste – hvis ikke alle opgaver i samme system. Det kan virke nemt og enkelt at kunne klare alle virksomhedens opgaver i ét samlet system. Ikke kun for nemhedens skyld, men også med tanke på, at det nok er billigere. Så skal man nemlig kun betale til ét system, og alt er samlet. Men, når alt er gjort op, sparer man så i virkeligheden på det?

Det mener Sales Director hos ROB-EX A/S Kristian Skytt Mikkelsen ikke: ”I all-in-one løsninger er alle virksomhedens opgaver samlet i samme system, og de er supergode til nogle områder. Vi vil dog gerne udfordre tanken om, at ét samlet system virkelig kan styre alle virksomhedens aktiviteter lige fra økonomi, lagerbeholdning, kunder, salg og produktionsplanlægning. Det tror vi ikke. Nogle områder er simpelthen for komplekse til, at et system, der nok var tiltænkt ét område, også skal kunne håndtere et helt andet område. Det er f.eks. noget, vi ser med produktionsstyring- og planlægning,” fortæller Kristian Skytt Mikkelsen.

De fleste virksomheder har stort udbytte af all-in-one løsninger på nogle områder og best-of-breed på andre. Udfordringen er at vide, hvornår den ene eller anden løsning er den bedste for virksomheden.

”Best-of-breed kan oversættes til ”bedst til opgaven” og best-of-breed software er udviklet med det formål at hjælpe virksomheden med at præstere sit allerbedste inden for et specifikt område. Et af de områder, hvor det giver allermest mening at bruge best-of-breed software, er produktionsplanlægning. Det er et højt specialiseret område, hvor man jonglerer med størstedelen af alle virksomhedens værdier i form af maskiner, materiale og mennesker. Derfor er der også her behov for et dedikeret, specieludviklet værktøj med mere dybde og flere specielle features. Selv de små marginaler i f.eks. effektivitet kan have mange nuller efter sig på bundlinjen. Man kan jo spørge sig selv, om man virkelig tør gamble på det her område, hvor størstedelen af virksomhedens værdier kommer i spil hver dag?”, siger Kristian Skytt Mikkelsen.

 

Et mistet overblik over produktionen kan koste virksomheden store summer

Der er meget på spil for en virksomhed, der ikke har overblik over de konsekvenser, det kan have, hvis man er nødt til at rykke rundt i en produktionsplan. Daglige ændringer kan sætte virksomheden under stort pres, hvis man ikke har overblikket til at kunne ændre i planen og stadig udnytte sit produktionsapparat til fulde med andre ordrer, eller give kunden en ny valid leveringstid og overholde den.

”Vi ved, at fuldt overblik over ens produktion hjælper til at kunne spotte flaskehalse og til at se konsekvenserne her og nu, hvis man rykker rundt på ordrer. Vi ved også, at det virkelig sparer virksomhederne for mange penge og for meget tid, hvis man visuelt kan se konsekvenser og deraf reagere,” fortæller Kristian Skytt Mikkelsen.

Planlægningen er stadig en udfordring hos mange produktionsvirksomheder, og flere oplever, at deres planlægningssystemer er utilstrækkelige og ikke matcher den virkelighed, vi lever i. Mange kan ikke rent visuelt se, hvordan de forskellige aktiviteter påvirkes, og mange kender derfor ikke til påvirkningerne, inden det er for sent, og inden man kan nå at redde det. Det kan være svært, hvis man famler i blinde, og dette kan meget hurtigt blive fatalt for blandt andet leverancer og kunder, og i sidste ende også for virksomheden selv.

”Vi ser ofte, at når virksomhederne kontakter os for at høre mere om ROB-EX, som jo er et best-of-breed system inden for produktionsplanlægning, så er det fordi, planlægningen er blevet for omfattende og komplekst til, at deres nuværende system kan klare opgaven. Mange virksomheder har mistet overblikket, og de kan ikke få det skabt med deres nuværende setup, fordi systemet egentlig var tiltænk andre funktioner,” fortæller Kristian Skytt Mikkelsen og fortsætter: ”I den tid vi lever i lige nu, er det virkelig vigtigt og meget afgørende, at man har det rigtige værktøj til at planlægge sin produktion, fordi vi simpelthen ikke kender dagen i morgen. Vi har i de seneste år set, at verden kan ændre sig på et splitsekund. Lige nu er mange industrivirksomheder på vej ind i mere udfordrende tider, da flere oplever et fald i ordretilgangen og dermed produktionen. Det kan vi desværre ikke ændre på, men vi kan styrke virksomhederne med ROB-EX, så man står meget mere robust i sådanne situationer. Man vil opleve ændringerne i dagligdagen som variationer fremfor forstyrrelser, og dermed kommer man til at stå stærkere, fordi man har planlagt sig ud af det,” siger Kristian Skytt Mikkelsen.

 

Stå godt igennem hverdagen og kriser med best-of-breed software

Daglige variationer er noget, som et best-of-breed software kan hjælpe til med at styre sikkert igennem. Kristian Skytt Mikkelsen forklarer: ”I ROB-EX kan du f.eks. meget hurtigt visuelt se konsekvenserne, hvis du er nødt til at rykke rundt på ordrer, eller hvordan nedetid på maskiner påvirker din planlagte produktion. Du kan også tage højde for mangel på materialer eller estimere dine ressourcer (både mennesker og maskiner), så det hele tiden matcher den aktuelle situation og den virkelighed, vi lever i. På den måde kan du faktisk minimere påvirkningerne af forstyrrelserne i din virksomhed, så det bliver en naturlig del af hverdagen, og det vil unægtelig spare dig for en del penge og tid,” forklarer Kristian Skytt Mikkelsen.

 

Best-of-breed spiller godt sammen med all-in-on, men all-in-one kan ikke erstatte best-of-breed

”Det er vigtigt for mig at understrege, at ROB-EX ikke er en konkurrent til all-in-one løsninger som ERP-systemer, men det er et værdiskabende add-on, der visuelt skaber det overblik, der ofte mistes i en produktion, når planlægningen foregår i et all-in-one system. Selvom vi udelukkende arbejder med ROB-EX, så har vi en stor erfaring med ERP-systemer. Vi integrerer stort set alle vores kunders ERP med ROB-EX. Her kommer data ind i ROB-EX og bliver behandlet for så at blive sendt tilbage til ERP igen. Derfor er vi også sparringspartnere for vores kunder i forhold til integrationen, og når deres ERP skal skiftes ud eller opgraderes. Vores systemer arbejder jo sammen, så det er helt naturligt for os, at vi også trækkes med ind i den proces,” forklarer Kristian Skytt Mikkelsen.

Det kan være svært at vurdere, om der er noget at spare ved kun at bruge all-in-one løsninger til alle virksomhedernes aktiviteter og herunder produktionsplanlægning, inden man har prøvet noget andet. Der ligger dog uden tvivl adskillige besparelser i både tid og penge, når man har et fuldt overblik over sin produktion, og når man kan give sine kunder en valid leveringstid og overholde den.

”Vi kan lige så godt sige det som det er. All-in-one systemer som et ERP-system kan ikke erstatte ROB-EX, men vi kan supplere hinanden utroligt godt. ROB-EX kan omsætte så meget data fra ERP og din produktion, at du hele tiden kan analysere og estimere på din kapacitet, spotte flaskehalse, se årsager til nedetid på maskiner, optimere på opstillinger og omstillinger samt køre bestemte sekvenser i træk. ROB-EX giver altså noget, som ikke er muligt i all-in-one løsninger, og derfor kan vi også konkludere, at når alt er gjort op, så sparer man ikke noget ved at køre alle virksomhedens aktiviteter i kun et system. Tværtimod,” slutter Kristian Skytt Mikkelsen.

Malene Kjerulff Andersen
Office Manager

2463 7025
ma@rob-ex.com

Vil du vide mere?

Del